Klubbens historie

Af Kaj Aabling

Dameholdet fik DM-sølv

VBBks historie trænger til opdatering og udvikler sig løbende. Hvis du har nogle gode og spændende historier og oplysninger, samt især gamle VBBK-billeder, er du velkommen til at sende dem til schrecker@vbbk.dk

"I september måned 1972 fik nogle unge drenge deres første oplevelse med basketballspillet. Det var under ledelse af skolelærer Per Nielsen, lærer på Lille Værløse Skole, og spillet vagte så stor begejstring at en gruppe elever stiftede en basketballklub, nemlig Værløse Basketball Klub (VBBK). Initiativtagerne var, så vidt det har været muligt at få oplyst, Per Kjærsgård, Jan og Poul Lange, Finn Albrectsen, Carsten Hermansen og den nuværende formand Kim Mikkelsen m.fl., og klubbens første formand blev John Lange.

Det var nu ikke kun drenge der startede, også pigerne var med, og de var relativt bedre ende drengene, hvilket blev synligt allerede i 1973/74 hvor pigerne vandt det første DM i klubbens historie. Holdet bestod af piger fra 2 skoler, nemlig Ll. Værløse og Syvstjerneskolen, og af navne som senere var med til at gøre VBBK kendt, kan nævnes Merete Bødker Nielsen, Gitte Jensen, Vita Konge, Brigitte Jørgensen (nu Mesot), Annette Skaksen, Ingrid Hansen, Hanne Mathiesen m. fl.

For at fortælle lidt om tiden dengang, bad lærer Per Nielsen den daværende skoledirektør E. Frederiksen om tilladelse til at medbringe pigernes træner fra klubben til Kolding, hvor afviklingen af DM for skolehold fandt sted. Trænerens navn var Kaj Aabling og han fik endda fri fra arbejdet som ingeniør i Værløse Kommune uden at blive trukket i løn. Det var muligt dengang, og Værløse Kommunes skolevæsen fik ved den lejlighed et DM for pigernes vedkommende mens drengeholdet blev nr. 3.

Formænd gennem tiden

Herefter gik det slag i slag, og ved en generalforsamling nogle år senere meddelte den daværende formand at han ikke længere ønskede at være formand, da han var blevet bedt om at indtræde i IF Værløses bestyrelse, og gode råd var dyre. Ved at ringe rundt til forskellige forældre fik man overtalt et forældrepar til at overtage formandsposten, og klubben var meget heldig da Birte og Kurt Andreasen sagde ja i løbet af ti minutter. De havde 2 drenge, Mogens og Ole der spillede i klubben, og de sagde ja, under forudsætning af at den ene blev formand og den anden sekretær. Den næste formand var Søren Frederiksens mor, som på grund af personlige forhold kun blev i 3 mdr. hvorefter Kaj Aabling accepterede at overtage formandsposten perioden ud, små 2 år, uanset at han var træner for det daværende damehold, som nu var i 1. division, dengang den bedste række. Efter denne periode blev det Søren Mortensen som blev formand i den næste 2-årige periode, en periode hvor de der havde været spillere i en længere periode nu havde fået en alder hvor de gerne ville have lov til at bestemme farten, og hvor de fleste forældre der havde taget deres tørn gerne ville holde op. Efter 2 år blev John Larsen den nye formand. John havde været spiller på herreholdet i flere år, men det var særligt som træner han havde manifesteret sig med et DM for juniordamer tilbage i 1977, med et hold som snart efter var med til at præge klubbens stolthed, dameholdet! 

Dameholdet fik DM-sølv

Det gav anledning til en periode hvor tingene skulle ordnes i kollektivets ånd, hvilket ikke lykkedes helt, så ved den næste periodes udløb stod Kaj Aabling i kulissen og han ville gerne se det store arbejde der var blevet gjort i klubben blev videreført efter lidt andre principper. Værløse Basketball Klub havde på dette tidspunkt stadig damerne i 1 division (billedet) og herrerne var efterhånden på vej mod 1 division. Damerne kom i sæsonen 1986-87 næsten helt i top, med 3 finalekampe mod det suveræne SISU-hold, og efter et nederlag og en sejr i KB-hallen - blev den sidste kamp afgørende. Kampen blev spillet i Skovlundehallen og der var mange borgere fra Værløse der var med til at heppe på dameholdet. På dagen var dog SISU bedst, og damerne måtte tage til takke med sølvmadaljer, men damerne blev fejret behørigt også af flere medlemmer fra KMB, med borgmester E.Ellgaard i spidsen.

Herrene i landets fornemmeste række

Herreholdet havde været tæt på oprykning til 1. division (datidens bedste herrerække, senere kendt som Elitedivisionen) flere gange, men det mislykkedes den ene gang efter den anden, men sæsonen 1986-87 skulle vise sig at blive sæsonen hvor det endeligt lykkedes. Man havde købt en USA-spiller Larry Lubitz og endelig lykkedes det at vinde 2. division med oprykning til 1. division til følge. VBBK var nu på danmarkskortet. De første sæsoner var herrerne udsat for nogle store nederlag, men klarede skærene de første svære år. 1990-91 blev sæsonen hvor holdet endeligt slog sig i gennem på topplan, de fleste husker nok at holdet vandt pokalfinalen over BMS, som på daværende tidspunkt havde vundet alt i de sidste 5-6 sæsoner. Kampen blev vist i sin fulde udstrækning i DR-TV, og E.Ellgaard fik fornøjelsen af at overrække pokalen til anføreren for Værløses hold. Holdet var i denne sæson alligevel tæt på at rykke ud af Elitedivisionen, da man så sig nødsaget til at sende klubbens amerikanske forstærkning Fred M'coy hjem før tid. Istedet fiik klubbens store talenter Joachim Jerichow og Niels Bjerregaard mulighed for at tage et større ansvar på holdet, med det resultat at Værløse forblev i landets bedste række.

Værløse klarer skærene

Kaj Aabling stoppede som formand ved generalforsamlingen og Jutta Steenberg tog ansvaret efter at Vibeke Slot efter 3 mdr. bad om at blive fritaget for ansvaret. 1991-92 sæsonen blev en sæson stadig under ledelse af Otis Loyd hvor holdet endelig var klar til at være afgørende med i toppen, hvilket resulterede i at holdet gik i finalen. Modstanderen var Horsens, men efter 2 kampe måtte Værløses herrer tage hjem med sølvmedaljer. Stacey Johnson var vores USA-spiller dette år. De næste 2 sæsoner viste sig at blive vanskelige at komme igennem på grund af at nogle af klubbens største talenter i Joachim Jerichow og Niels Bjerregaard, begge greb chancen for at spille basket og uddanne sig i USA. Værløse klarede også i disse år skærene, dels med vore egne spillere, amerikansk forstærkning i Stacey Johnson, under ledelse af flere forskellige trænere, og suppleret med enkelte spillere udefra.

Herrene på vinderkurs

I sæsonen 1994-95 kom Joachim hjem igen, heac coach Otis Lloyd var tilbage og da sæsonen var slut, stod Værløses herrer med broncemedaljer om halsen.

1995-96 blev sæsonen vi stadig taler om. Niels Bjerregaard kom tilbage fra college, Carl Woodard blev ansat som træner, og vi blev fortalt at vi skulle ansætte guarden fra holdet på Hawaii, Ric van Scoy som manden der skulle bringe holdet helt til tops. Dette blev et usædvanligt år hvor blot tabte tre kampe hele sæsonen (semifinalen mod Horsens i Pokalturneringen, første kamp mod Hørsholm og den ene af finalekampene mod Stevnsgade). Sæsonen fik sin afslutning i en DM-finale i KB-hallen, hvor vandt over Stevnsgade, og efterfølgende blev en klub der var kendt af alle i vores omegn, både i og uden for basketballmiljøet. Holdet (billedet) blev modtaget af borgmester E. Ellgaard og formanden for Børn og Kultur Lis Dybkjær til rådhuspandekager for første gang i Værløse Kommunes historie. Holdet fik ligeledes kommunens idrætspris. Formanden var i denne tid Torben Larsen som havde taget over efter Jutta, for resten af perioden, og ved den næste generalforsamling blev Kim Mikkelsen den nye formand.

1996-97 blev igen en svær sæson, Joachim og Niels valgte at blive professionelle ude i det store udland, Peter Aabling var gået i avlen, Olav, med flere stoppede og Carl Woodard blev spillende træner. Holdet sluttede på den plads man havde skønnet ville blive Værløses denne sæson.

Jeg har fået oplyst at den nye sæson tegner lovende, en sæson hvor Stacey Johnson er vendt tilbage, Carl er stadig træner og et nyt kuld er på vej, og med den nye USA-spiller Erik Lytle vil holdet gå efter medaljer."